Naslovna IT kuhinja Najveći izazovi sa kojima se kuvari susreću

Najveći izazovi sa kojima se kuvari susreću

90
Najveći izazovi sa kojima se kuvari susreću

Jedno od zanimanja koje postaje sve popularnije u Srbiji je profesija kuvara. Na TV ekranima imamo priliku da gledamo dosta emisija koje su doprinele afirmaciji ovog zanimanja, ali kako zaista izgleda svakodnevni život kuvara i koji su to izazovi sa kojima se oni susreću tokom posla?

Ovaj posao izuzetno je zanimljiv, a oni koji se njim bave kažu da je naporan i da se često radi pod velikim pritiskom. U nastavku teksta saznajte koje su to najčešći problemi sa kojima se susreću kuvari, ali i šta je najveća prednost njihovog zanimanja.

Pritisak na poslu

Kada su u restoranima gužve i treba pripremiti hranu za veliki broj ljudi, najveći pritisak trpe zaposleni u kuhinji, a kuvari su ti koji treba sve da drže pod kontrolom što im stvara ogroman pritisak i treba da nauče da se nose sa tim tokom karijere.

Kao bitnu stavku u kolektivu, kuvari ističu dobru atmosferu i razumevanje jer jedino tako tim može da funkcioniše i postiže dobre rezultate, a to je bitno u situacijama kada su restorani puni, a gosti nestrpljivo čekaju svoje porcije na tanjirima.

Najveći izazovi sa kojima se kuvari susreću
Najveći izazovi sa kojima se kuvari susreću

Odsustvo od kuće i zdravstvene tegobe

Posao kuvara nije tako jednostavan kao što izgleda na prvi pogled. Lečenje zdravstvenih problema sa kičmom je nešto što nažalost čeka veliki broj ljudi koji provode dosta vremena u stajećem položaju, a kuvari su svakako u toj kategoriji.

Da bi napredovali u karijeri, treba da rade ne samo jednu smenu već se dešava da nekada spoje i dve smene i to traje nekoliko godina kako bi postigli zapažene rezultate i istakli se u tom svetu.

Izloženi su psihofizičkom naporu zato što stoje tokom celog radnog vremena što loše utiče na zdravlje kičme, ali i krvnih sudova i celokupnog organizma.  U ovom je neophodno stalno prisustvo u restoranu, pa tako kuvari rade tokom cele nedelje, a neretko i praznicima, što implicira da često odsustvuju od kuće.

Sporiji napredak kuvara u Srbiji

Jedan od izazova sa kojim se kuvari u Srbiji susreću je napredovanje u karijeri. Ističe se da kod nas ide dosta sporije nego u inostranstvu zato što tu priliku uglavnom imaju oni koji rade u velikim lancima hotela.

Bavljenje kulinarstvom u Srbiji definitivno je posao koji ima perspektivu i ohrabrujuće je što mladi žele da se bave ovim poslom i u pripremanju hrane pronalaze zadovoljstvo. Znanje koje mogu da steknu ovde je zadovoljavajuće, a svakako treba da iskoriste šansu da usavrše svoje umeće u inostranstvu i uče u velikim restoranima.

Nekada su lanci ugostiteljskih objekata u mogućnosti da svojim zaposlenima plate obuku u restoranima u inostranstvu i tako pruže priliku da se specijalizuju u određenoj oblasti kuvanja. Dešava se i da uspeju da sklope dogovore sa najvećim restoranima u svetu, a da kuvari treba da plate deo troškova što je svakako cena koja je mala u odnosu na znanje koje se stekne.

Najveći izazovi sa kojima se kuvari susreću
Najveći izazovi sa kojima se kuvari susreću

Prednost kulinarstva – lako do posla

Sa ovom profesijom posao se lako pronalazi, a postoji dosta škola u kojima mladi mogu da se školuju za ove obrazovne profile. Popularizaciji zanimanja doprinele su strane emisije, ali i sve veći broj domaćih koje se bave temom kulinarstva.

Kako bi se u poslu napredovalo potrebno je stalno raditi na sebi, usavršavati se i sticati nova znanja tako da nije dovoljno samo završiti odgovarajuću obuku i školu i očekivati da se dođe do posla.

Veliki broj restorana i lanaca hotela širi svoje poslovanje i usled povećanog obima posla često raspisuje konkurs za razne pozicije u kuhinji. Oni organizuju i interne obuke kako bi mladi kuvare mogli da se prilagode njihovom načinu rada što se ističe kao velika prednost.

Koliko ima prednosti, toliko ima i mana, a kao i u svakom drugom poslu, najbitnije je da ga volite i lakše ćete preživeti i teške momente i više uživati u onim dobrim koje ovaj posao nosi sa sobom.

Izvor: putujsigurno.rs

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Članak Najveći izazovi sa kojima se kuvari susreću se pojavljuje prvo na Recepti i Kuvar online.

Izvor: Recepti i Kuvar online – najnovije iz IT kuhinje – Najveći izazovi sa kojima se kuvari susreću