Naslovna Vesti Facebook: Pooštrene mere za developere aplikacija

Facebook: Pooštrene mere za developere aplikacija

40

Nakon Cambridge Analytica skandala, Facebook je najavio dodatna ograničenja za aplikacije koje imaju pristup korisničkim profilima. Developeri takvih aplikacija bi ubuduće trebalo da dobijaju manje informacija, te će im se ukidati pristup profilima onih korisnika koji su prestali da koriste njihove aplikacije, a za više detaljnih informacija moraće da traže dozvolu od kompanije Facebook.

Developeri koji koriste Facebook Login, bi ubuduće trebalo da dobijaju samo ime korisnika, te profilnu fotografiju, i mejl adresu – ali samo u slučajevima kada se neko na njihovu aplikaciju loguje preko Facebook-a. Za dodatne informacije, kao što su one o prirodi sadržaja koje neki korisnik deli na Facebook platformi, developeri će morati da dobiju dozvolu od kompanije. Nije najjasnije koliko će jaka biti ova mera, te koliko će često, i na koje načine, Facebook proveravati da li se pravila poštuju, ali se radi o prvom koraku koji bi u budućnosti trebalo da spreči incidente poput onog koji je izazvala Cambridge Analytica.

Facebook planira i da ukine pristup developerima onih aplikacija koje korisnik nije pokrenuo više od tri meseca, što je korisno, budući da je mnogo onih koji su u prethodnom periodu shvatili da su stotinama, ako ne i hiljadama, aplikacija omogućili pristup, te ih ostavili povezane na svoje Facebook profile, i tako im omogućili da prikupljaju podatke ako, i kada, to požele.

Izvor: The Verge

Source: PC Press Facebook: Pooštrene mere za developere aplikacija