Naslovna Vesti Facebook priprema Internet satelit

Facebook priprema Internet satelit

28

Tokom maja pojavile su se informacije da Facebook priprema nešto zaista interesantno – da u tajnosti radi na eksperimentalnom satelitu koji će prosleđivati Internet signal na Zemlju upotrebom radio signala.

Sada to više nije tajna. Facebook je zvanično potvrdio da zaista radi na tom projektu i da se satelit naziva Athena. Prema rečima zvaničnika iz ove kompanije, Facebook veruje da će satelitska Internet tehnologija biti osnova broadband infrastrukture sledeće generacije. Ovim putem najlakše će se obezbediti pristup Internetu u najudaljenijim, ali i u tehnološki najzaostalijim delovima planete.

Plan je da se Athena satelit lansira početkom 2019. godine. Inače ovo nije jedini satelit koji će obezbeđivati Internet, pošto su kompanije kao što su OneWeb i SpaceX već lansirale svoje prve Internet satelite početkom ove godine. Ipak, tek nekoliko Internet satelita neće obezbediti željeni cilj. Za to je neophodna mreža od nekoliko hiljada malih satelita postavljenih u niskoj Zemljinoj orbiti, koji bi oformili mrežu iznad cele planete i tako svojim radio signalom pokrili celokupnu njenu površinu.

Izvor: Cnet

Izvor: PC Press Facebook priprema Internet satelit