Naslovna Vesti Google zvanično gasi podršku za Android Ice Cream Sandwich

Google zvanično gasi podršku za Android Ice Cream Sandwich

11

Android 4.0 Ice Cream Sandwich je pušten u javnost još 2011. godine, što znači pre sedam godina. S obzirom da smo sada došli do Android 9.0 Pie verzije operativnog sistema, sigurno je da su mnogi korisnici od tada ažurirali i prešli na nove verzije Android-a te dobili nove uređaje, tako da ne iznenađuje ova vest.

Obaveštenjem objavljeno na blogu Android Developers Blog, Google je otkrio da neće više podržavati uređaje koji pokreću Android Ice Cream Sandwich. „Android Ice Cream Sandwich (ICS) platforma je sedam godina stara i broj aktivnih uređaja je neko vreme bio ispod 1%. Shodno tome, mi zaustavljamo podršku za ICS u budućim izdanjima Google Play usluga. Za uređaje koji pokreću ICS, Google Play prodavnica više neće ažurirati APK usluge za reprodukciju izvan verzije 14.7.99.“

Ovo znači da ako iz bilo kog razloga i dalje imate Android Ice Cream Sandwich uređaj, Google i Google Play Store ga više neće podržavati. Međutim, kao što smo rekli, s obzirom na to koliko je verzija sistema stara i s obzirom na Google statistiku distribucije ažuriranja, uticaj njihove odluke bi trebalo da bude minimalan u najboljem slučaju.

Što se tiče developera, to znači da će morati da podignu svoj ciljni API na nivo 16 ili, alternativno, mogu da kreiraju više APK-ova, s onim koji nastavljaju da ciljaju/podržavaju Ice Cream Sandwich ako odluče da nastave da ga podržavaju.

Izvor: Ubergizmo

Izvor: PC Press Google zvanično gasi podršku za Android Ice Cream Sandwich