Naslovna Vesti Intel za septembar najavio Coffee Lake procesore sa osam jezgara

Intel za septembar najavio Coffee Lake procesore sa osam jezgara

2
PODELI

Lansiranjem prvih AMD Ryzen procesora počeo je takozvani „rat jezgara“ sa kompanijom Intel, što je potonju primoralo da preradi svoje desktop i HEDT (high-end desktop) linije, kako bi mogla da konkuriše AMD-ovim procesorima.

Situacija bi sada mogla dodatno da se zaoštri, budući da je Intel najavio Coffee Lake sa osam jezgara i 16 thread-ova, kako bi se takmičio sa Ryzen procesorima druge generacije. Prema poslednjim izveštajima, Intel za septembar planira 8-jezgarni LGA 1151 CPU, što objašnjava zašto je 5 GHz i7-8086K Limited Edition procesor, te zašto neće još dugo ostati Intel-ov glavni premijum desktop procesor.

Pored ovoga očekuje se i novi proizvod sa LGA X299 platforme, a koji bi mogao da ima do 22 jezgra, što bi maksimalni broj jezgara povećalo sa dosadašnjih 18. Ovaj potez se vidi kao odgovor na AMD-ov Threadripper druge generacije, koji će po prvi put ponuditi 24-jezgarne i 32-jezgarne procesore.

Sa pomenutom 8-jezgarnom ponudom Intel planira da povrati dominaciju na desktop PC tržištu, a tako što će ponuditi isti broj jezgara kao i rivalska kompanija, a za mejnstrim procesore, samo uz više radne taktove i više performanse po kloku.

Izvor: Overclock3d

Izvor: PC Press Intel za septembar najavio Coffee Lake procesore sa osam jezgara