Naslovna Vesti iOS 12 ranjivost omogućava pristup zaključanom iPhone uređaju

iOS 12 ranjivost omogućava pristup zaključanom iPhone uređaju

24

Nedavno je otkrivena nova iOS 12 ranjivost, koja napadačima omogućava da dođu do fotografija i kontakata, a uprkos tome što je iPhone zaključan. Ranjivost je komplikovana, te je neophodno nekoliko koraka da bi se došlo do osetljivih informacija, a ciljani iPhone mora da se nađe u rukama napadača kako bi napad funkcionisao.

Operacija uključuje i opciju VoiceOver, koja čita naglas ono što se pojavljuje na iPhone ekranu, a neophodno je da napadač ima još jedan telefon, uz pomoć kojeg se poziva, te se šalju poruke na ciljani iPhone. Maliciozni haker na kraju može da dođe do fotografija i kontakata, a tako što premosti lozinku ranjivog uređaja. Eksperti upozoravaju da bi napadači mogli da premoste lozinku na bilo kojem iPhone-u koji ima iOS 12, a čini se da Apple nije objavio zakrpu za ovu ranjivost, budući da nije primećena u okviru iOS 12.1 beta verzije.

Korisnicima se preporučuje da isključe Siri, te joj onemoguće da funkcioniše kada je telefon zaključan, što mogu da učine ako odu na Settings > Face ID & Passcode, te u okviru “Allow access when locked” isključe virtuelnog asistenta. Oni koji imaju iPhone sa Touch ID-jem mogu da odu na Settings > Touch ID & Passcode, i da u okviru “Allow access when locked menu” isključe Siri.

Izvor: PhoneArena

Izvor: PC Press iOS 12 ranjivost omogućava pristup zaključanom iPhone uređaju