Naslovna Vesti Microsoft povećava cenu Office 2019 za 10%

Microsoft povećava cenu Office 2019 za 10%

31

Microsoft planira da poveća cenu za trajnu licencu na Office paket za 10%, u oktobru 2019. godine. Povećanje je deo veće strategije, rekao je Wes Miller, analitičar i stručnjak za licenciranje u Microsoftu, i cilj je da se korisnici usmere ka pretplatama za Office 365 ili Microsoft 365.

Povećanje cene je objavljeno na partnerskom vebsajtu u sredu i ovo povećanje cena reprezentuje značajno dodavanje vrednosti proizvodu tokom vremena, i bolje odražava troškove i zahvteve kupaca. Poslednje povećanje cena Microsoft je izvršio za verziju Office 2010. Pored Office paketa, za 1. oktobar je planirano povećanje cene za 10% za standardni Windows Server 2019 i za Exchange, SharePoint Server i Project server. Postoji mogućnost povećanja cene i za, CALs (licence za pristup klijentu) koje se koriste za konektovanje personalnih kompjutera i pristup inormacijama na Microsoft serverima.

Microsoft kategoriše softvere na osnovu načina plaćanja, pri čemu prave razliku između licence koja je kupljena direktno od one za koja je „iznajmljena“ uz pretplatu. Termin trajna licenca se odnosi na softvere koji kupcu daju pravo da taj softver koriste dugotrajno, tačnije, ta licenca nema rok isteka i plaća se odjednom. Suprotno od trajne licence je pretplata. Termin on-premises koristi se za softvere koji se instaliraju u uređaje, a suprotan termin se koristi za cloud.

Miller je rekao „Kada bi Microsoft ima vremensku mašinu, počeli bi smo sa pretplatama, a ne sa softverom koji se plaća samo jednom. U savršenom svetu, sve što bi Microsoft imao bio bi Office 365“, pri čemu je mislio na grupu planova za pretplatu koji kombinuju lokalno instalirane korisničke servere i servere bazirane na cloudu, „Ali mi ipak imamo svet u kome su kompanije mnogo više za on-premises softvere.“ Prema Milleru, povećanje cena za Office 2019, kao on-premises proizvoda  je deo napora Microsofta da se malo „pomakne“ sa upotrebe on-premises softvera ka softverima sa pretplatama koji su više bazirani na cloudu. Sa prethodnih dve generacije Office paketa, korisničke CALs licence su imale povećanje cene od po 15%.

Nije poznato da li Microsoft ima u planu da menja neke druge cene, kao na primer za Office 365, ali prema Millerovoj teoriji, reklo bi se da to nije slučaj, jer su cene za trajne licence i on-premises softvere povećane sa ciljem da motivišu korisnike da potraže alternative, kao što je Office 365“.

Izvor: Computerworld

Izvor: PC Press Microsoft povećava cenu Office 2019 za 10%