Naslovna Vesti Nemačkoj će do 2030. nedostajati oko pet miliona radnika

Nemačkoj će do 2030. nedostajati oko pet miliona radnika

55

Nemačkoj bi do kraja sledeće decenije moglo da nedostaje 4,9 miliona radnika, a ovaj nedostatak bi nemačku privredu koštao 525 milijardi evra, proizlazi iz studije savetničke firme Korn/Ferry. „Najveću štetu od nedostatka radne snage mogle bi da pretrpe firme u uslužnom sektoru, uključujući i finansijski sektor, kojima bi do 2030. moglo da nedostaje 1,2 miliona radnika“, proizlazi iz studije „Nedostatak talenata” firme Korn/Ferry. Na isti način biće pogođena i mašinska industrija, glavna nemačka izvozna grana.

Studija navodi da će Nemačka od ostalih evropskih zemalja biti najjače pogođena nedostatkom radne snage. Najveći manjak radnika već sad se oseća u inženjerskim sektorima, odnosno, kod apsolvenata prirodnih smerova na univerzitetima. Zanimljivo je da će se do kraja sledeće decenije povećati i potražnja za radnicima sa srednjom i nižom kvalifikacijom, a ne samo za visoko-specijalizovanom radnom snagom.

Predstavnici nemačkog srednjeg preduzetništva, koji zapošljavaju najveći broj radnika u Nemačkoj, apelovali su na saveznu vladu da protivmerama utiču na smanjenje problematike nedostatka radne snage i to smanjenjem birokratije i promenama nemačkog obrazovnog sistema. U prvom kvartalu ove godine u Nemačkoj je, prema informacijama Savezne kancelarije za rad u Nuernbergu, bilo nepopunjeno 1,2 miliona radnih mesta, pri čemu se uglavnom radi o nedostatku kvalifikovane i visoko kvalifikovane radne snage.

Zanimljivo je da se u Srbiji već duže vreme govori o uvođenju dualnog sistema, koje kao sistem obrazovanja postoji i u Nemačkoj, a čiju promenu upravo traže predstavnici nemačkog srednjeg preduzetništva. Najveći zagovornik dualnog obrazovanja u Srbiji je predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež, koji očekuje da će od septembra ove godine zaživeti dualno obrazovanje, a još krajem 2017. je najavio dvadesetak novih obrazovnih profila. “Cilj je da deca dobiju adekvatno stručno obrazovanje i veštine, a to zaista mogu da dobiju u kompanijama”, naglasio je predsednik PKS.

Izvor: Korn/Ferry

Source: PC Press Nemačkoj će do 2030. nedostajati oko pet miliona radnika