Naslovna Vesti Novi Chrome 67 donosi password-free login

Novi Chrome 67 donosi password-free login

51

Google je objavio Chrome 67 verziju za desktop Windows, Mac i Linux, donoseći 34 bezbednosne ispravke i podrazumevanu podršku za Web Authentication, novu specifikaciju koja ima za cilj ukidanje lozinki, kako je primetio ZDNet. Ova verzija Chrome-a će omogućiti prijave bez lozinke (password-free sign-in) za većinu sajtova, što znači da možete izbeći traženje lozinki po aplikaciji za njihovo čuvanje.

Kao što je najavljeno u aprilu, Chrome 67 bi bila prva verzija Chrome-a koja će omogućiti podršku za WebAuthentication po default-u, nudeći način da se prijavite na sajtove uz pomoću jedinstvenih akreditiva koje ne morate memorisati, koristeći biometriju kao što su otisak prsta ili fotografije lica sačuvane u pametnom telefonu ili USB ključevi kao što su YubiKeys i drugi. Prijavljivanje bez lozinke dolazi od Web Authentication standarda, koji je pokrenut u martu od strane FIDO Alliance i W3C. Standard takođe ima za cilj da smanji verovatnoću da vaše najčešće korišćene lozinke dospeju u pogrešne ruke tako što će olakšati i svakom sajtu dati drugačije prijavne podatke. Mozilla Firefox je prva dobila standard, dok su planovi za usvajanje standarda kod Chrome-a i Microsoft Edge-a nagovešteni kasnije.

Chrome 67 takođe povećava izolaciju sajta, čime se svaki tab u pretraživaču drži odvojen tako da sajt ne može lako pristupati podacima sa drugih otvorenih tabova, što je popravka koja se inicijalno razvijala kako bi se sprečili napadi u Spectre stilu. Chrome će takođe biti kompatibilniji sa VR-om preko podrške za Generic Sensor API, W3C specifikacija koju je razcio Intel, što je standard koji se koristi među fitnes trekerima, i ovo bi trebalo da otvori put za više integracija između desktopa i gedžeta koji dolaze.

Izvor: The Verge

Izvor: PC Press Novi Chrome 67 donosi password-free login