Naslovna Vesti Objavljena lista mobilnih telefona koji najviše i najmanje zrače

Objavljena lista mobilnih telefona koji najviše i najmanje zrače

14

Izveštaj vezan za zračenje mobilnih telefona koji je objavila nemačka Savezna kancelarija za zaštitu od zračenja istakao je Xiaomi Mi A1 i OnePlus 5T kao dva pametna telefona koja su emitovala najviše zračenja, dodajući ulje na vatru u debati o ovom kontroverznom pitanju.

Prilikom sastavljanja ove liste, uzeta je u obzir specifična konstanta apsorpcije svakog uređaja, to jest SKA. Vrednost pokazuje količinu radiofrekventnih talasa koje svaki pametni telefon emituje, pri čemu veće vrednosti povećavaju šanse da su korisnici izloženi štetnom zračenju.

Xiaomi i OnePlus su se najgore pokazali u smislu zračenja mobilnih telefona, a dve kompanije su zauzele po četiri mesta među prvih 16. Xiaomi Mi A1 je zabeležio najviši SKA sa 1,75 W/kg, a zatim slede OnePlus 5T sa 1,68 W/kg, Xiaomi Mi Max 3 sa 1,58 W/kg, OnePlus 6T sa 1,55 W/kg, i HTC U12 Life sa 1,48 W/kg. Drugi popularni uređaji na vrhu liste su Google Pixel 3 XL i Google Pixel 3, na 7. i 12. mestu, i iPhone 7 na 9. mestu.

U međuvremenu, na drugom kraju spektra, Samsung je bio ultimativni proizvođač pametnih telefona sa malim količinama zračenja, zauzevši osam mesta među poslednjih 16. Samsung Galaxy Note 8 i ZTE Akon Elite su zabeležili najniže SKA vrednosti sa 0,17 W/kg, zatim LG G7 i Samsung Galaxy A8 sa 0,24 W/kg, a Samsung Galaxy S8 + i Samsung Galaxy S7 Edge sa 0,26 W/kg.

Dakle, šta znače ove SKA vrednosti? Nažalost, još uvek ne postoji univerzalna smernica koja postavlja „siguran“ nivo za zračenje mobilnih uređaja. Kao primer je dat nemački sertifikat za ekološku prihvatljivost, nazvan Blue Angel, koji samo sertifikuje pametne telefone sa SKA manjim od 0,60 W/kg. Na ovom linku možete da pogledate kompletnu bazu telefona koju je sastavila nemačka Savezna kancelarija za zaštitu od zračenja kako bi proverili nivo zračenja koji vaš telefon emituje.

Bilo je različitih studija koje tvrde da je zračenje mobilnih telefona štetno za ljude, potencijalno izaziva rak, i čini se da postoji isti broj studija koje razotkrivaju tu tvrdnju. Prema prvim nalazima studije od 25 miliona dolara Nacionalnog toksikološkog programa, zračenje pametnih telefona zaista izaziva rak, ali par vladinih studija tvrdi da će količina zračenja koja dolazi iz pametnih telefona biti štetna samo za pacove, a ne za ljude .

Izvor: DigitalTrends

Izvor: PC Press Objavljena lista mobilnih telefona koji najviše i najmanje zrače