Naslovna Vesti Snapdragon Wear 3100 za duže trajanje baterije na pametnim uređajima

Snapdragon Wear 3100 za duže trajanje baterije na pametnim uređajima

7

Qualcomm je predstavio najnovije procesore koji su namenjeni za nosive uređaje, pa Snapdragon Wear 3100 dolazi na mesto prethodnika Snapdragon Wear 2100, koji je već prilično zastareo.

Najzanimljivije u vezi sa novim uređajima je to što Qualcomm obećava da će ovi uticati na vek trajanja baterije, te će ovaj čip u odnosu na prethodnika trajanju baterije dodavati još četiri do 12 sati. Ova opcija, naravno, zavisi i od načina na koji se neki uređaj koristi, te od tipa displeja, i kapaciteta baterije, koji takođe utiču na vek trajanja baterije.

Pametni sat sa baterijom od 450mAh i Snapdragon Wear 3100 čipom trebalo bi da potraje do 15 sati duže, a kada su GPS i monitor otkucaja srca konstantno uključeni, sve zahvaljujući opciji Personalized Sports Experiences u okviru Wear OS koju novi čip podržava. Sa druge strane, Traditional Watch Mode u okviru Wear OS-a bi trebalo da donese izdržljivost do nedelju dana, a ukoliko se pametan sat koristi kao običan.

Snapdragon Wear 3100 ima i Qualcomm QCC1110 koprocesor, koji je optimizovan za operacije koje ne zahtevaju mnogo energije, i koji predstavlja moćnog saveznika glavnom procesoru, te redefiniše audio, dispej, te iskustvo koje se tiče senzora, podižući ih na nivo pametnih satova nove generacije. Pored toga u sistem se integriše i mašinsko učenje, koje je namenjeno za obavljanje modifikovanih zadataka, a poput pamćenja ključnih reči u okviru neke pretrage.

Jedini problem bi mogao da bude u tome što četvorojezgarni procesor od 1,2 GHz koji se nalazi u okviru Wear 3100 još uvek koristi zastarela ARM Cortex-A7 jezgra, baš kao i prethodni Snapdragon Wear 2100, te može da dođe i bez LTE konekcije. Ukoliko se neko odluči za 4G pametni sat, dobiće brzine do 1 Gbps za preuzimanje podataka, te 150 Mbps za otpremanje, a prvi proizvođači koji će u svoje uređaje uključiti Snapdragon Wear 3100 čipset su Fossil Group, Louis Vuitton i Montblanc.

Izvor: GSM Arena

Izvor: PC Press Snapdragon Wear 3100 za duže trajanje baterije na pametnim uređajima