Naslovna Vesti Snowden: Facebook je špijunska kompanija

Snowden: Facebook je špijunska kompanija

40

Bivši saradnik NSA Edward Snowden, na svom Twitter nalogu je napisao da je „Facebook špijunska kompanija koja prodaje privatne informacije svojih korisnika”. Snowden-ova izjava dobila je mnogo veću pažnju javnosti zahvaljujući skandalu u kojem se pronašao Facebook.


„Kompanije koje zarađuju novac sakupljanjem i prodajom detalja o privatnim životima pojedinaca nekad su se nazivale kompanijama za nadgledanje. Njihov rebranding u ‘društvenu mrežu’ je najuspešnija obmana od preimenovanja Ministarstva rata u Ministarstvo odbrane”, napisao je Snowden. Brojni prigovori i negativni publicitet stigli su uoči razotkrivanja skandala u kojem je Cambridge Analytica, privatna kompanija koja se bavi analizom podataka i koja je usko surađivala sa Tramp-ovim izbornim timom, sakupila podatke od 50 miliona korisnika na Facebook-u bez njihovog znanja.

Facebook je nakon razotkrivanja poništio ovlašćenja kompanije Cambridge Analytica, izjavivši da za to do nedavno nisu uopšte znali. Snowden-u ovaj Facebook-ov odbrambeni potez nije bio dovoljan. Kao komentar na članak New York Times-a koji govori o skandalu, bivši saradnik NSA naglasio je da za ovo nije kriv Cambridge Analytica, već sam Facebook. „Facebook zarađuje na taj način što zloupotrebljava i prodaje intimne detalje privatnih života miliona ljudi. Facebook nije žrtva, već počinitelj”, komentarisao je Snowden.

Izvor: SEEbiz

Source: PC Press Snowden: Facebook je špijunska kompanija