Naslovna Vesti Stvaranje digitalnog otiska počinje još pre rođenja

Stvaranje digitalnog otiska počinje još pre rođenja

45

Moderno detinjstvo počinje sa preko hiljadu online fotografija pre nego što se napuni 13 godina, a eksperti upozoravaju da digitalni otisak danas počinje da se formira još pre rođenja, a od trenutka kada budući roditelji postave rezultate ultrazvuka na neku od društvenih mreža.

Tako se životi novih generacija digitalizuju pre nego su one sposobne da za to daju pristanak, a lični podaci dece se prikupljaju preko pametnih igračaka, pametnih zvučnika, pa čak i preko školskih aplikacija. Privatne podatke najpre pružaju roditelji, a pre nego deca napune 18 godina, a takve količine podataka mogu da imaju potencijalno ozbiljne posledice kada deca odrastu, a u budućnosti u kojoj će važne odluke sve više zavisiti od algoritama i prikupljenih podataka.

Tako bi u budućnosti podaci koji su prikupljeni u detinjstvu mogli da utiču na to na koje će univerzitete deca biti primljena, da li će im biti odobreni krediti, kao i na to na koja će radna mesta biti prihvaćena kada za to dođe vreme. Budući da prosečno dete do 13 godine u online vodama ima oko 1.300 fotografija i video sadržaja problem postaje sve veći, a kao rezultat roditeljske želje da svoju sreću podele sa ostalim online građanima.

Podaci o deci se danas prikupljaju i u školama, budući da je sve više obrazovnih ustanova koje koriste edukativne aplikacije, tako da deljenje privatnih podataka zahteva ozbiljnu edukaciju, kako za decu, tako i za roditelje.

Izvor: The Telegraph

Izvor: PC Press Stvaranje digitalnog otiska počinje još pre rođenja