Naslovna Vesti WannaCry heroj se suočava sa još optužbi

WannaCry heroj se suočava sa još optužbi

35

Pošast zvana WannaCry ransomware, koja je u maju 2017. godine pogodila hiljade računara, uključujući i 16 bolnica u Velikoj Britaniji, od žrtava je zahtevala uplatu od 300 dolara u Bitkoinima, a kako bi ove povratile svoje podatke.

Kolaps koji je nastao na taj način onemogućio je funkcionisanje bolnica, jer niko nije mogao da pristupi podacima i kartonima bolesnika. Registrovano je preko 200 hiljada zaraženih računara, a u preko 150 zemalja. Zemlje sa najviše zaraženih bile su Rusija, Velika Britanija i Španija.

Mladom kompjuterskom ekspertu koji je zaustavio WannaCry napad u avgustu 2017. godine zaprećeno je zatvorskom kaznom, a pod optužbom da je pomogao u pravljenju virusa Trojan Kronos, koji je navodno ciljano napadao bankovne račune. Marcus Hutchins se tako našao u situaciji u kojoj bi mogao da bude osuđen na maksimalnu kaznu od 40 godina zatvora.

Tako je 2017. uhapšen u Las Vegasu, te optužen za šest slučajeva proizvodnje, širenja, te održavanja virusa Trojan Kronos u periodu između jula 2014. i jula 2015. godine. Navodi se da je napravio Kronos virus, te prepustio neimenovanoj osobi da ga preko online kanala proda za 2.000 dolara.

Hutchins se danas suočava sa još četiri nove optužbe, a koje su u vezi sa kreiranjem pomenutog malvera, budući da FBI tvrdi da je lagao u vezi sa kreiranjem Kronos-a, te da je sarađivao sa drugima kako bi se ovaj malver promovisao, a pre svega na YouTube platformi. Naime, tvrdi se da su se Hutchins i osoba koja sebe naziva “VinnyK” pojavili u YouTube videu iz 2014. godine, a kako bi objasnili kako Kronos funkcioniše. Pored toga se došlo i do dokaza da je optuženi učestvovao u kreiranju UPAS Kit-a 2012. godine, koji je takođe korišćen za krađu ličnih podataka, što dodatno otežava slučaj.

Izvor: Engadget

Izvor: PC Press WannaCry heroj se suočava sa još optužbi